L O A D I N G

Slachthuis woonhuis

Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt

Slachthuis Woonhuis is een rijk geïllustreerd boek van maar liefst 160 pagina’s over de ontwikkeling van het terrein van het vroegere slachthuis tot de woonwijk Nieuw Leyden.

Slachthuis Woonhuis behandelt in woord én beeld de geschiedenis van een bijzondere stedelijke functie: het Openbaar Slachthuis Leiden, dat in 1903 zijn deuren opende. Het boek staat boordevol intrigerende historische beschouwingen en boeiende interviews met oud-werknemers van het slachthuis, zoals de schieter, de keurmeester, de directeur-dierenarts en de slachter. Wist u dat het slachthuis bijna een halve eeuw lang de voornaamste leverancier van staven ijs was in Leiden en omgeving? En dat arme Leidenaars vanaf 1917 bij de bij het slachthuis ingerichte gaarkeuken een pannetje stamppot of soep konden halen? Het boek bevat ook een serie foto’s van het slachthuis tussen 1984 en 1997 én een fotoserie over de ontwikkelingen op het terrein in 2004 en 2005. Verder vindt u in Slachthuis Woonhuis twee bijzondere kunstprojecten:‘1 koeienhuid – 30 melkpakken’ en ‘Indruk van Noord’ waarin wijkbewoners de hoofdrol spelen.

Nieuw Leyden in beeld
Waar eens het slachthuis stond, verrijst nu een compleet nieuwe woonwijk, Nieuw Leyden. Een bijzondere woonwijk, want hier kunnen de toekomstige bewoners op een eigen kavel een zelfontworpen huis laten bouwen. Slachthuis Woonhuis brengt de laatste ontwikkelingen in beeld met interviews met mensen die bij Nieuw Leyden zijn betrokken, zoals stedenbouwkundigen, architecten, projectmedewerkers en bewoners.

  • Slachthuis woonhuis : Karin van Iterson